Oblicz granicę
be_humble: *I całość do potęgi 3n−1
6 sty 19:25
be_humble: n dąży do oo
6 sty 19:34
Janek191:
Co oznacza ten nawias ?
6 sty 19:34
be_humble: n2−2n−2n2+2n
6 sty 19:37
Janek191:
Ułamki piszemy używając litery U
6 sty 19:37
be_humble: A można liczyć na pomoc?
6 sty 19:50
5-latek: Wiec tak bym zrobil
| n2−2n−2 | | n2 | | 2n | | 2 | |
| = |
| − |
| − |
| |
| n2+2n | | n2+2n | | n2+2n | | n2+2n | |
Teraz tak
Przy n→
∞ drugi i trzeci skaldnik dazy do 0
Zostal pierwszy
| n2 | | 2 | | −2 | |
| = 1− |
| = 1+ |
| |
| n2+2n | | n+2 | | n+2 | |
I teraz to bym podnosil do potegi 3n−1
Czy to rozumowanie jest prawidlowe ?
7 sty 01:04
iteRacj@:
imo nie możesz pominąć drugiego i trzeciego składnika, bo jest jeszcze podniesiony do potęgi
(3n−1), niech się wypowie ktoś, kto się na tym zna
moim sposobem wynik e−12 i strasznie dużo pisania
7 sty 01:23
5-latek:
7 sty 11:50
Pytający:
Racja,
iteRacj@.

Pewnie ten sam, strasznie rozwlekły sposób:
| | n2−2n−2 | | n2+2n−4n−2 | |
( |
| )3n−1=( |
| )3n−1= |
| | n2+2n | | n2+2n | |
| | 1 | |
=[(1+ |
| )(n2+2n)/(−4n−2)](3n−1)(−4n−2)/(n2+2n) |
| | | |
I jako że dla n→
∞:
| | 1 | |
• (1+ |
| )(n2+2n)/(−4n−2) → e, |
| | | |
| | (3n−1)(−4n−2) | |
• |
| → −12, |
| | n2+2n | |
mamy:
| | n2−2n−2 | |
limn→∞( |
| )3n−1=e−12. |
| | n2+2n | |
7 sty 12:38
5-latek: Czesc .
Powiem CI moja pierwsza mysl to bylo wlasnie tak samo zrobic
Potem wydawalo mi sie ze tez tak mozna jak zrobilem (bylo mniej rachunkow
7 sty 12:42
Pytający:
Cześć. Nie możesz sobie tak wybiórczo pomijać. W ten sposób mógłbyś np. dojść do wniosku
| | 1 | | 1 | |
(oczywiście błędnego), że (1+ |
| )n → 1. Przecież |
| →0, więc sobie to pominę... nie |
| | n | | n | |
tak to działa.
7 sty 12:54
świr: należy wydzielic delte tak aby Ω=δ a następnie, dodac wszystkie wyrazy z wyrażenia 3+2 oraz Δπδ
i wyjdzie wam wynik
PS
korzystałem ze wzoru statystycznych zmiennych filozofowicznych
7 sty 13:12
iteRacj@:
@Pytający dzięki za sprawdzenie wyniku, niestety liczyłam dokładnie w taki sam sposób
i miałam nadzieję, że istnieje krótszy
7 sty 15:15
jc: A gdyby raz na zawsze pokazać, że jeśli an →a, to (1+an/n)n →ea,
a potem korzystać.
Dzielimy licznik i mianownik przez n2. Granica = [e−2/e2]3 = e−12.
7 sty 16:12