Wielomiany
jaro: Oblicz sumę wszystkich współczynników stojących przy nieparzystych potęgach zmiennej x
wielomianu
𝑊(𝑥) = (𝑥 + 4)(𝑥2 + 3)2(x2 − 𝑥)3
Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
Da się to zrobić jakoś bez wymnażania wszystkiego?
6 sty 19:23
6 sty 19:41
Mila:
W(1)=(1+4)*(1+3)2*(1−1)3=0 suma wszystkich współczynników
P− suma wsp. przy parzystych potęgach
N− suma wsp. przy nieparzystych potęgach
W(−1)=(−1+4)*(1+3)2*(1−(−1))3=3*16*8=384
W(1)+W(−1)=2P
W(1)−W(−1)=2N⇔0−384=2N
N=−192
6 sty 19:44