geometria analityczna
mk: Wyznacz równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta utworzonego przez proste
k: x+3y−1= 0
m: 6x−2y+1 = 0
do obszaru którego należy punkt P=(3;1)
To zadanie już było na forum, ale ciągle nie wiem jak wykazać, w obszarze której prostej
znajduje się punkt P, a proste wyszły:
4x−8y+3=0 i 8x+4y−1=0
Wytłumaczyłby ktoś krok po kroku?
6 sty 19:22
5-latek:

Narysuj te proste w ukladzie wspolrzenych i zaznacz zaznacz punkt P=(3,1)
Bedziesz wiadomo ktory to obszar
Rysunek nie jest do zadania Ma pokazac CI o co biega
Dwie przecinajace sie proste tworza dwie pary katow wierzcholkowych (czarne i pomaranczowe
Widzisz ze punkt P nalezy do obszaru tam gdzie ten kat α wiec piszsesz rownanie tej
dwusiecznej gdzie ten punkt
Rownania na dwusieczna sa znane ?
6 sty 19:37
PW:
Dla punktu P=(x
P, y
P)=(3, 1) spełnione są zależności:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
− |
| xP+ |
| = − |
| ,3+ |
| = − |
| < 1=yP. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Inaczej mówiąc punkt P ma współrzędną y
P większą niż punkt o tej samej współrzędnej x
P
leżący na prostej k, czyli P leży
powyżej prostej k.
Analogiczne rozumowanie dla punktu P i prostej m pokaże, czy P leży powyżej, czy też poniżej
prostej m. W ten sposób określamy, w którym z czterech obszarów leży P.
6 sty 19:40
Basia:

jak już masz równania dwusiecznych to pomoże rysunek
jest to prosta o równaniu 4x−8y+3=0
(wbrew pozorom P do niej NIE należy)
6 sty 19:52
mk: No dobra, już troche zaczynam rozumieć. Tylko co robimy jak już wiadomo gdzie leży P?
6 sty 19:58
mk: | | 1 | |
Aaa, czyli dla prostej m: 6x−2y+1=0 −> y=3x+ |
| mamy po podtawieniu punktu P(3,1): |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
y=9 |
| czyli yp=1<9 |
| , więc yp e (− |
| ;9 |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Czyli mam później podtawić xp do prostych, które mi wyszły po porównaniu k i m czyli: 4x−8y+3=0
i 8x+4y−1=0 i sprwadzić z którego równania wychodzi nam yp, który pasuje do powyższego zbioru?
6 sty 20:11
mk: To by było:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 15 | |
dla y= |
| x+ |
| −> y= |
| * 3+ |
| −> y= |
| czyli należy do zbioru yp |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
dla y=−2x+ |
| −> y=−2*3+ |
| −> y=−5 |
| więc y nie należy do zbioru yp |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
Czyli szukaną prostą jest y= |
| x+ |
| |
| | 2 | | 8 | |
Dobrze myślę, czy to jakieś kompletne pomieszanie z poplątaniem?
6 sty 20:21
'Leszek: Ogolnie rownanie dwusiecznej kata miedzy prostymi k i m wyznaczamy ze wzoru na
odleglosc punktu P(x,y) od tych prostych .
| | | x+3y−1| | | |6x −2y +1| | |
W tym przypadku : |
| = |
| |
| | √10 | | √40 | |
6 sty 20:56