zad
pytanie: Odcinek o końcach w punktach A= (2, −3) i B = (6, 1) jest podstawą
trójkąta równoramiennego, którego jedno z ramion zawiera się w prostej
x +2y − 8 = O. Wyznacz trzeci wierzchołek i pole tego trójkąta.
6 sty 19:19
pytanie:
6 sty 19:24
pytanie:
6 sty 19:26
5-latek: zrob rysunek
Trojkat rownoramieny to taki trojkat ktory ma ramina rownej dlugosci
6 sty 19:27
Basia:
C ∊ symetralnej odc.AB
C(x,y)
AC = BC
AC2=BC2
(x−2)2+(y+3)2 = (x−6)2+(y−1)2
x2−4x+4+y2+6y+9 = x2−12x+36+y2−2y+1
8y = −16x +37−13
8y = −16x+24
y = −2x+3
i układ równań
x+2y=9
2x+y=3
6 sty 19:27
pytanie:
6 sty 19:28
pytanie: ten wzor to rownanie okregu ?
6 sty 19:31
Janek191:
![rysunek](rys/136067.png)
S − środek AB
S = ( 4, −1)
Prosta AB
y = x + b i S = ( 4, −1)
− 1 = 4 + b b = − 5
y = x − 5
=======
Prosta prostopadła:
y = − x + k
− 1 = − 4 + k k = 3
y = − x + 3
========
− x + 3 = −0,5 x + 4
0,5 x = − 1
x = − 2
y = 5
C = ( − 2, 5)
==========
Pole Δ
P = 0,5 I AB I* I SC I =
6 sty 19:32
pytanie: dzięki
6 sty 19:33