funkcje
AgnieszkaKarolina: Funkcja f(x)=(m+3)x
2+16x+5 osiąga wartość największą dla x=2.
Ile jest równa największa wartość tej funkcji
6 sty 19:15
AgnieszkaKarolina: f(2)=4(m+3)+32+5=4m+12+32+5=4m+49
6 sty 19:16
AgnieszkaKarolina: i nie wiem co dalej
6 sty 19:16
iteRacj@:
a kiedy funkcja kwadratowa osiąga wartość największą ?
6 sty 19:17
AgnieszkaKarolina: kiedy współczynnik a < 0
6 sty 19:19
Basia:
skoro to jest wartość największa to
m+3<0
m< −3
| | −b | | −16 | |
p = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | 2(m+3) | |
−16 = 4(m+3)
−4 = m+3
m = −7
f(x) = −4x
2+16x+5
f(2) = −4*4+16*4+5 = −16+64+5 = 53
6 sty 19:19
AgnieszkaKarolina: w odpowiedzi jest wynik 21
6 sty 19:20
Janek191:
f(2) = − 4*4 + 16*2 + 5 = 21
6 sty 19:22
AgnieszkaKarolina: Dziękuję
6 sty 19:37