ciągi
AgnieszkaKarolina: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem
S
n = 3n
2+4n. Ile wynosi piąty wyraz tego ciągu
odp. 31
jakieś obliczenia by ktoś zapodał
6 sty 18:55
5-latek: Ty masz egzamin czy jestes zagrozona .
6 sty 19:00
AgnieszkaKarolina: bez takich proszę
6 sty 19:02
Janek191:
a5 = S5 − S4 = ( 3*52 + 4*5) − ( 3*42 + 4*4) = 95 − 64 = 31
6 sty 19:07
AgnieszkaKarolina: Dzięki
6 sty 19:08
Basia:
a5 = S5−S4= 3*25+4*5−3*16−4*4 = 75+20−48−16 = 95−64 =31
i zupełnie nieważne, że on jest arytmetyczny,bo
an=Sn−Sn−1 dla każdego ciągu
oczywiście można to rozwiązać inaczej wykorzystując to, że jest arytmetyczny
6 sty 19:09
AgnieszkaKarolina: dziękuję
6 sty 19:12
5-latek: Wiesz ja zlosliwie tego nie napisalem

Jesli chciakbym tak zrobic to napisalbym inaczej .
I chcialem pomoc no np mam ksiazke do trojkatow w pdf gdzie gosciu wola na allegro za nia
120zl (jest stara
No ale skoro nie chcesz pomocy to trudno

a
1= S
1
S
2= S
1+a
2
stad a
2= S
2−S
1
S
3= S
2+a
3
a
3= S
3−S
2
itd
6 sty 19:15
AgnieszkaKarolina: odpowiadając, to ani nie mam egzaminu, ani nie jestem zagrożona
6 sty 19:17
AgnieszkaKarolina: jaka to książka o trójkątach
6 sty 19:18