Dla jakiej wartości parametru ,,a" funkcja jest ciągła
liczydło: | | ⎧ | a+x2+x gdy x≤1 | |
| f|x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3+lnx gdy x>1 | |
6 sty 18:18
Milo: a + 2 = limx→1+ 3 + lnx
a + 2 = 3
a = 1
6 sty 18:30
liczydło: Mógłby ktoś to rozjaśnić bardziej?
6 sty 18:49
Basia:
limx→1− f(x) = f(1)=a+12+1 = a+2
limx→1+ f(x) = 3+ln1 = 3
aby funkcja była ciągła te granice muszą być sobie i równe i równe f(1)
stąd
a+2=3
a=1
6 sty 18:54
liczydło: I jeszcze trzeba naszkicować ten wykres to trzeba naszkicować te dwie funkcje; x2+x+1 i 3+ln1?
6 sty 18:56
5-latek: a czemu 3+ln1 ?
6 sty 18:58
liczydło: a czyli 3+ lnx, okej
6 sty 19:11