matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Pirania:
Cześć, mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem tej pochodnej? Za Chiny mi to nie chce wyjść.
f(x) =
tgx−ctgx
tgx+ctgx
6 sty 18:04
5-latek:
ctgx−tgx= 2ctg2x
2
tgx+ctgx=
sin2x
6 sty 18:35