Napisz równanie płaszczyzny równoległej do osi x
maserati99: Napisz równanie płaszczyzny równoległej do osi x i przechodzącej przez dwa punkty: P(4,0,−2),
Q(5,1,7)
Wiem, że A=0, więc By+d=0, wiec y+k=0
k=D/B
ale co dalej jeśli przechodzi przez dwa punkty? Czy cos zle rozpatruje?
6 sty 17:58
Mila:
I sposób
π równoległa do osi OX
π: By+Cz+D=0
P∊π⇔B*0+C*(−2)+D=0⇔D=2C
Q∊π⇔B*1+C*7+2C=0
B=−9C
π: −9Cy+Cz+2C=0
9y−z−2=0
=====
II sposób
u→=[1,0,0] wektor równoległy do OX
PQ→=[1,1,9]
n→[1,0,0] x [1,1,9]=[0,−9,1]− wektor normalny płaszczyzny
π: 0*(x−4)−9*(y−0)+1*(z+2)=0
−9y+z+2=0 /*(−1)
9y−z−2=0
==========
6 sty 20:27