Dany jest trójkąt ABC , w którym o ACB 90 , AB=123 BC= 27 i AC=120 . Na bok
kalinka: Dany jest trójkąt ABC , w którym o ACB 90 , AB=123 BC= 27 i AC=120 . Na bok
karolina: Dany jest trójkąt ABC , w którym o ACB 90 , AB=123 BC= 27 i AC=120 . Na
bokach AC AB i obrano odpowiednio punkty E D i takie, że 40 =AD i 41 =AE . Oblicz
pole powierzchni trójkąta AED . Uzasadnij odpowiedz i skorzystaj z tiwerdzenia talesa.
6 sty 17:50
Janek191:

P
ΔADE = 0,5*9*40 = 180 j
2
6 sty 19:02
PW: kalinko, z twierdzenia Talesa nijak nie da się skorzystać. To popularny błąd, dlatego
zwracam uwagę. Twierdzenie Talesa mówi o sytuacji, gdy ramiona kąta zostały przecięte dwiema
prostymi równoległymi. (wtedy na ramionach kata wyznaczone są odcinki odpowiednio
proporcjonalne).
W tym zadaniu nie powiedziano, że prosta DE jest równoległa do prostej CB, a więc nie wiemy,
czy jest spełnione założenie twierdzenia Talesa.
Janek191 rozwiązał to nie korzystając z tw. Talesa. Czy domyślasz się, jak rozumował?
6 sty 19:56
kalinka: dziękuje
6 sty 19:58
kalinka: chodzi o to że w trojkącie ade rysować należalo wysokość tam tales
6 sty 19:59
PW: Cytat: chodzi o to że w trojkącie ade rysować należalo wysokość tam tales.
Nie będę złośliwie komentował. Spróbuj odpowiedzieć na pytanie z 19:56. Jeżeli nie umiesz
odpowiedzieć, to cała robota Janka191 na marne.
6 sty 20:22