geometria analityczna
mk: Wyznacz równanie prostej, do której należy punkt P(−6,15) i takeij, że doległośc punktu Q(4,−5)
od tej prostej wynosi 10.
Wychodzi mi jeden wynik dobrze, ale w odpowiedziach są dwa wyniki i nie wiem skąd się bierze
ten drugi.
Oto jak robie to zadanie:
y=acx+b −> 15=−6a+b −> b=15+6a −> y=ax+15+6a −> ax−y+15+6a=0
| | I4a+5+15+6aI | |
10= |
| −> 10√a2+1=I10a+20I /2 z tego wychodzi: |
| | √a2+1 | |
| | −3 | |
400a=−300 −> a= |
| więc b=10,5 czyli równanie prostej wychodzi: |
| | 4 | |
| | −3 | |
y= |
| x+10,5 −> 4y=3x+42 |
| | 4 | |
A w odpowiedziach jest jeszcze, że x+6=0 i nie wiem skąd to się wzieło. Pomoże ktoś?
6 sty 17:46
Basia:
y=ax+c lub x=c (bo proste prostopadłe do osi OX nie są wykresami funkcji)
o tym trzeba pamiętać jeżeli chce się liczyć z postaci kierunkowej
x=c
przez punkt P przechodzi tylko jedna taka prosta
x=−6
x+0y+6=0
więc pasuje
można liczyć z ogólnej; wtedy powinny wyjść obie
6 sty 18:11
Basia:
Ax+By+C = 0
−6A+15B+C = 0
C = 6A−15B
Ax+By+6A−15B=0
| |4A−5B+6A−15B| | |
| = 10 |
| √A2+B2 | |
|10A−20B| = 10
√A2+B2
10|A−2B| = 10
√A2+B2
|A−2B|=
√A2+B2
A
2−4AB+4B
2 = A
2+B
2
−4AB+3B
2 = 0
B(−4A+3B)=0
B=0 wtedy Ax+6A=0 /:A x+6=0
lub
4A=3B
| | 4 | |
C = 6A − 15* |
| A = 6A − 20A = −14A |
| | 3 | |
i mamy
3x+4y − 42=0
ale to znacznie bardziej pracochłonne
6 sty 18:22
mk: Dziękuje
6 sty 18:35