Fizyka
d'rky: Dla silników napędowych elektrowozu podczas ruchu z prędkością v=54 km/h potrzebna jest moc
p=900kW sprawność silników i przekładni wynosi 0.8. Oblicz jaką siłę ciągu rozwija elektrowóz.
3 lut 17:06
d'rky: podbijam
3 lut 18:49
Mateusz: | | F*s | |
skorzystaj ze wzoru P = |
| wyznacz z tego równania F ale wczesniej policzmy czas t |
| | t | |
| | s | |
którego nie mamy zakłądamy ze ruch lokomotywy jest ruchem prostoliniowym czyli t = |
| |
| | v | |
zakładamy tu ze czas przejazdu to 1 h bo nie mamy więcej danych jak poli8czysz siłę to
zakłądamy ze nasze policzone F to 100% a 80% to x i dostaniesz wynik
3 lut 20:11