Zadanko :-)
Ewa: Ile jest takich liczb n należących do zbioru {1,2,....1500}, dla których n4−1 jest podzielna
przez 9?
6 sty 16:32
PW: Próbowałaś wykorzystać kryterium podzielności przez 9 (suma cyfr dzieli się przez 9)?
6 sty 16:50
Ewa: Wiem,że jeżeli n4−1=(n−1)(n+1)(n2+1).Liczba n2+1 daje z dzielenia przez 3 resztę 1 lub 2,
więc liczba n4−1 jest podzielna przez 9 wtedy i tylko wtedy gdy liczba (n−1)(n+1) jest
podzielna przez 9. Więc n4−1 jest podzielna prze 9 gdy 9|n+1 lub 9|n−1 , ale nie wiem co
dalej.Jak wyznacyć ilość tych licb.?
6 sty 16:58
Mila:
Liczby postaci:
9k+1 oraz 9k+8
6 sty 17:13
Krystian: Czyli? Musi wyjść jakaś konkrwtna liczba.
6 sty 17:25
Mila:
1)
9k+1<1500 i k∊N
9k<1499
k<166.(5)
k∊<0,166> i k∊N to masz 167 liczb
( 9*0+1=1 najmniejsza z liczb tej postaci
9*166+1=1495− największa )
2)
9k+8<1500
licz podobnie
6 sty 17:35
Basia:
żeby się nie męczyć z postacią n4−1
wystarczy zauważyć, że jeżeli n2−1 jest podzielna przez 3 to n2+1 na pewno NIE
czyli musi być n2−1 podzielne przez 9 ALBO n2+1 podzielne przez 9
badamy liczby postaci 9k, 9k+1,.....,9k+8
czyli ogólniej 9k+r dla r=0,1,....8
n2−1 = (9k+r)2−1 = 81k2+18kr+ r2−1
czyli r2−1 musi być podzielna przez 9
a to jest prawda dla r=1 i r=8
n2+1 = (9k+r)2 + 1 = 81k2+18kr+r2+1
musiałoby być r2+1 podzielne przez 9
a tak nie jest dla żadnego r=0,1,2,....8
czyli mamy tylko liczby postaci
9k+1 lub 9k+8
jak policzyć ile ich jest wiesz?
6 sty 17:36