matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij algebraicznie
MagdaS:
Udowodnij algebraicznie: n n
n
k
(−1)
k+1
1
∑
= ∑
k
k
k=1 k=1
6 sty 15:42
MagdaS:
up
6 sty 16:01
MagdaS:
proszę was bardzo
6 sty 16:24
jc:
Czy dopuszczasz całkowanie (różniczkowanie)?
1−(1−x)
n
n
1
n
2
n
3
f(x)=
=
−
x+
x
2
−...
x
g(x)=1 + (1−x) + (1−x)
2
+ ... + (1−x)
n−1
f(x)=g(x)
n
1
n
2
1
n
3
1
∫
0
1
f(x) dx =
−
+
−...
2
3
1
1
1
∫
0
1
g(x) dx = 1 +
+
+...+
2
3
n
6 sty 20:46