zad
pytanie: Zbadaj przebieg zmienności i wykonaj wykres funkcji
f(x)=x−x
3+x
5−x
7+.....
kompletnie nie wiem o co chodzi proszę o pomoc
6 sty 15:41
pytanie:
6 sty 15:44
Basia:
lewa strona jest sumą ciągu geometrycznego, w którym
a
1=x q= −x
2
aby suma była skończona musi być
|−x
2|<1 ⇔ x∊(−1,1)
wtedy
| | a1 | | x | |
f(x) = |
| = |
| x∊(−1;1) |
| | 1−q | | 1+x2 | |
i przebieg zmienności tej funkcji w podanej dziedzinie masz zbadać
6 sty 15:46
pytanie: trzeba obliczyc pochodną ?
6 sty 16:03
Basia: trzeba oczywiście
6 sty 16:07
pytanie: f(x)=−x2+1/(x2+1)2
6 sty 16:09
pytanie: i rozwiazc funkcje wymierna i koniec tak?
6 sty 16:09
Basia:
| | 1*(1+x2)−2x*x | | −x2+1 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
mianownik jest stale dodatni, miejsca zerowe i monotoniczność zależą tylko od licznika
i tylko licznikiem się zajmujesz
y=−x
2+1 = 0 ⇔ x=±1∉D
w D=(−1;1) pochodna jest stale dodatnia czyli funkcja jest stale rosnąca
wykres tak wygląda,ale tylko w przedziale (−1;1) resztę trzeba wymazać
6 sty 16:21
pytanie: dzieki
6 sty 16:27