równanie
Mikołaj: rozwiąż równanie 10x−4=2
6 sty 15:21
Basia:
log10x−4 = log2
x−4 = log2
x = 4+log2
6 sty 15:23
pytanie: a nie moze byc
log10x−4=log 100
10x−4=102
x=6
6 sty 15:44
Janek191:
Nie

!
6 sty 15:47
Basia: nie; obie strony równania logarytmujemy logarytmem przy podstawie 10
6 sty 15:49
Wiecznie pytający: A właściwie − dlaczego? 2 zamienić na log 2? Jakim cudem? Przecież w takim wypadku do potęgi
log 2 musiałaby być podniesiona liczba 10.
Wzór: aloga x = x, czyli: log 2 = 2log2(log 2)
6 sty 16:18
5-latek: log2≈0,301≠2
6 sty 16:21
Wiecznie pytający: Dokładnie

Dlatego powyższe rozwiązanie @pytanie jest prawidłowe. Dla pewności wystarczy
sprawdzić programem do obliczeń.
6 sty 16:22
Basia:
to nie jest zamiana
a = b
loga = logb
L=P
logL =logP
L=10x−4 = 2=P
log(10x−4)= log2
x−4= log2 bo log10α= α
6 sty 16:25
Jerzy:
10x − 4 = log 100
6 sty 16:25
Wiecznie pytający: Basiu, a włącz losowy program, wpisz podane wyrażenie i spójrz na wynik
6 sty 16:27
Basia: co to jest losowy program?
Tłumaczę jeszcze raz, ale chyba szkoda fatygi
L = P/*a
a*L = a*P
L=P /:b≠0
L = P
L
α = P
α
L=P
log(L) = log(P)
L = 10
x−4
P= 2
bo masz równanie 10
x−4=2
podstaw
6 sty 16:32
5-latek: Ale tutaj
Basia nie napisala ze log2=2
bo rownanie 10
x−4=2 jest najprostszym rownaniem wyjkadniczym typu a
x=b
wtedy moga zachodzic dwa przypadki
b≤0 wtedy rownanie jest sprzewczne
2) b>0
wtedy zgodnie z definicja logarytmu
6 sty 16:32