matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
log
Franklin p_p:
log
x
y = log
y
x Uprościłem do formy
1
y = x do potęgi
i nic mi to nie daje, domyślam się,
log
x
y
że rozwiązanie to y=x, dla x,y>=0 ale nie wiem jak to wykazać
6 sty 15:02
ale jak to?:
Wiadomo dziedzinę musisz sobie wyznaczyć jest to: x∊R
+
\{1} y∊R
+
\{1}
1
Następnie log
y
x=
log
x
y
1
log
x
y=
log
x
y
t=log
x
y
1
t=
/*t
t
t
2
=1 t
2
−1=0 (t−1)(t+1)=0 t=1 v t=−1 1
o
t=1 log
x
y=1 log
x
y=log
x
x y=x 1
o
t=−1 log
x
y=−1
1
log
x
y=log
x
x
1
y=
x
yx=1
6 sty 15:12