matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
Proszę :
http://www.irek.edu.pl/matura/zadania/47_zestawow.pdf
w zestawie 5 zad 13 wychodzi mi lewa strona szereg log
9
(x
2
−9/x) a prawa strona 2 i jak porownuje to nie wychodzi mógłby ktoś zerknąć?
6 sty 14:56
Basia:
n(n+1)
3+6+9+....+3n = 3(1+2+3+....+n) = 3*
2
3n
2
+2n+1
2(3n
2
+2n+1)
P=
=
=
3n(n+1)
2
3n
2
+3n
6n
2
+6n+2
→2
3n
2
+3n
czyli prawa dobrze lewa to ciąg geometryczny a
1
= log
9
x q=log
9
x x>0 aby był zbieżny musi być −1 < log
9
x < 1
1
log
9
< log
9
x < log+99
9
1
x∊(
;9)
9
a
1
log
9
x
S =
=
= 2
1−q
1−log
9
x
log
9
x = 2−2log
9
x 3log
9
x = 2
2
log
9
x =
3
9
log
9
x
= 9
2/3
x = 9
2/3
=
3
√
81
=
3
√
27*3
= 3
√
3
6 sty 15:09