Oblicz:
patrykkk: a) 3√−8i
6 sty 14:45
Basia:
| | π | | π | |
−8i = (−2)3(cos |
| +i*sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | (π/2)+2kπ | | (π/2)+2kπ | |
3√8i = −2(cos |
| + i*sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
dla k=0 masz
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z1= −2(cos |
| +i*sin |
| = −2( |
| +i* |
| ) = −√3−i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
dla k=1 masz
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
z2 = −2(cos |
| +i*sin |
| ) = −2(− |
| +i* |
| ) = √3−i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
dla k=2
| | π | | 9π | | 3π | |
kąt= ( |
| +4π)/3= |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
z
3 = −2(0+i*(−1)) = 2i
dla k=3
| | π | | 13π | | π | |
kąt= ( |
| +6π)/3= |
| = |
| +2π |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
czyli to już się powtarza
tak samo policz dla k=−1;−2;−3......
aż nie zacznie się powtarzać
6 sty 14:59
piotr: dla k=−1;−2;−3 będzie się powtarzać
6 sty 15:06
Mila:
II sposób
i3=i*i2=−i
z=3√−8i
z3=−8i
z3=8i3
z3−8i3=0
(z−2i)*(z2+2iz+(−2i)2)=0
z=2i lub z2+2i−4=0
dokończ
6 sty 15:56