klasa
xtz: Należy wyznaczyć klasę abstrakcji relacji: xRy <=>2I(x+y) gdzie X=N
Sprawdziłam i jest to relacja różnowartości, a klasą abstrakcji wyszło mi że jest cały zbiór
licz naturalnych,
ktoś wie czy to dobry wynik?
6 sty 13:44
karty do gry : Relacja ma dwie klasy Abstrakcji.
Klasą abstrakcji liczby naturalnej parzystej jest zbiór liczba naturalnych parzystych, a liczby
naturalnej nieparzystej zbiór liczb naturalnych nieparzystych.
6 sty 13:46
Basia:
xRy ⇔ 2|(x+y) i x,y∊N
czy Twoim zdaniem 3R2? bo moim nie
suma x+y jest parzysta ⇔ (x i y parzyste) lub (x i y nieparzyste)
[0] = {2k: k∊N}
[1] = {2k−1: k∊N}
tu są po prostu dwie klasy abstrakcji [parzyste] i [nieparzyste]
6 sty 13:48
xtz: okey, dzięki wielkie
6 sty 13:48
Basia: to jest relacja równoważności, ale jestem ciekawa jak udowodniłeś, że jest przechodnia
6 sty 13:51
xtz: a co w przypadku relacji: xRy <=>(x−y) należy do Z ?
Jest tylko jedna klasa abstrakcji?
[1] = Z
cały zbiór całkowitych?
6 sty 14:02
Basia: x,y∊N?
jeżeli tak to jedna
6 sty 14:04
Basia: ale nie jest nią Z
6 sty 14:05
Basia: x,y∊N ⇒ jedyną klasą abstrakcji jest N
x,y∊Z ⇒ Z
6 sty 14:09
xtz: tak, x,y nalęzy do Z
chociaż to mam dobrze
6 sty 14:12
xtz: to tak dla pewności czy już je rozumiem, to jeżeli mam relację: xRy<=> 3I(x−y) gdzie x,y należą
do X={2n; n nalezy do N}
to klasy abstrakcji są trzy?
[1]={4,7,10,...}
[2]={5,8,11,...}
[3]={6,9,12,...}
6 sty 14:37
Basia: niezupełnie
x,y ∊ X = {2n: n∊N} czyli x,y ∊ zb.naturalnych parzystych={0;2;4;6;8.....}
[0] = [0;6;12.....] = {3*2n=6n: n∊N}
[2] = [2;8;14....] = {3*2n+2=6n+2: n∊N}
[4] = [4,10,16,.....] = {3*2n+4=6n+4 n∊N}
i koniec
6 sty 14:46
xtz: racja, zapomniałam że to miały być parzyste... A gdybym zostawiła zapis [0]={0,6,12,...} to
byłoby to uznane za poprawne czy odjeliby punkty za dalszą częsc?
6 sty 14:55
Basia: a skąd mogę wiedzieć? ja bym się nie czepiała, ale nie znam Twoich wykładowców
6 sty 15:00