prosta całka ale jak?
marcin: ∫(x2−1)dx
umiem całkowanie przez podstawienie i całkowanie przez części.
Dzięki za pomoc.
6 sty 13:24
marcin: sorki poprawka!
∫(x2−1)3dx
6 sty 13:25
Jerzy:
| | 1 | |
= ∫x2dx − ∫dx = |
| x3 − x + C |
| | 3 | |
6 sty 13:25
Jerzy:
Identycznie , rozbijasz na całki elementarne.
6 sty 13:25
marcin: rozpisać to ze wzoru skr mnożenia i wtedy rozbić na całki elementarne?
6 sty 13:27
Jerzy:
Dokładnie tak.
6 sty 13:27
marcin: nie da sie tego obejść bez wzorów skr mnożenia?
6 sty 13:27
Basia:
∫(x2−1)3dx = ∫(x6−3x4+3x2−1)dx= ∫x6dx − 3∫x4dx + 3∫x2dx − ∫1dx =......
dokończysz sam?
6 sty 13:27
marcin: dzięki
6 sty 13:29
marcin: wszystko jasne
6 sty 13:29
Basia: da się
(x2−1)3 = (x2−1)(x2−1)(x2−1) = (x4−x2−x2+1)(x2−1) =
(x4−2x2+1)(x2−1) = x6−x4−2x4+2x2+x2−1 = x6−3x4+3x2−1
można też tak
∫(x2−1)3dx = ∫(x2−1)2(x2−1)dx
i liczyć przez części, ale to się kompletnie nie opłaca
6 sty 13:33
Jerzy:
Nie wyważa się otwartych drzwi
6 sty 13:35