...
netflix: Okreslic zbior wartosci funkcji:
a) f(x)=2−3cos2x
b) f(x)=sin2x+2
c) f(x)=1+ctg2x
d) f(x)=l3−cosxl
nigdy nie rozwiazywalam takiego zadania i bylabym wdzieczna za pomoc
6 sty 13:15
Qulka:
cos2x to <−1;1>
3cos2x to 3razy więcej <−3;3>
2−3cos2x to o 2 wyżej <−1;5>
6 sty 13:19
Qulka:
b) kwadrat więc <0;1> i o 2 wyżej <2;3>
c) kwadrat więc <0;∞> i o 1 wyżej <1;∞>
d) <−1;1> o 3 wyżej <2;4> moduł tu nic nie zmienia
6 sty 13:22
Jerzy:
a) −1 ≤ cos2x ≤ 1
−3 ≤ 3cos2x ≤ 3
3 ≥ − 3cos2x ≥ −3
5 ≥ 2 − 3cos2x ≥ −1
6 sty 13:22
Basia:
ad.a
−1 ≤ cos2x ≤1 /*(−3)
3 ≥ −3cos2x ≥ −3 /+2
5 ≥ 2−3cos2x ≥ −1
ZW = <−1;5>
ad.b
0 ≤ sin2x ≤ 1 /+2
2 ≤ sin2x+2 ≤ 3
ZW=<2;3>
ad.c
ctg2x≥0 ⇒ ctg2x+1≥1
ZW=<1;+∞)
ad.d
−1 ≤ cosx ≤1 /*(−1)
1 ≥ −3cosx ≥ −1 /+3
4≥ 3−cosx ≥ 2
więc
|3−cosx| = 3−cosx
czyli ZW=<2;4>
są też inne sposoby
6 sty 13:25
netflix: dziekuje bardzo za pomoc : )))))))))))))))))) ♥
6 sty 14:01
Proszę : Podacie jeszcze takich przykładów?
6 sty 14:10