Funkcja odwrotna
Karol16: | | x−3 | |
Jaka jest funkcja odwrotna do f(x)= |
| . Nie potrafię działać na ułamkach. |
| | x+2 | |
6 sty 13:05
Qulka: zamieniasz x na y i y na x a następnie wyciągasz y
6 sty 13:06
Qulka: więc
xy+2x=y−3
xy−y=−2−3
6 sty 13:09
5-latek: No to po kolei
dla x≠−2
x−3= y(x+2)
x−3= yx+2y
x−yx= 2y+3
x(1−y)= 2y+3
==================
teraz zamiana zmiennych i
6 sty 13:10
Basia:
y(x+2) = x−3
yx+2y = x−3
yx−x = −2y−3
x−yx = 2y+3
x(1−y) = 2y+3
6 sty 13:10
5-latek: Dzien dobry Paniom
6 sty 13:11
Basia: Dzień dobry anonimie

Nick wyblakł i go nie widać. To
5−latek ?
6 sty 13:13
5-latek:
6 sty 13:15
Karol16: Dziękuję bardzo, a Dziedzina tej nowej funkcji to R\{1} a ZW=R\{1}
6 sty 13:23
Qulka: Dziedzina tej nowej funkcji to R\{1} a ZW=R\{−2}
6 sty 13:30
Qulka:
6 sty 13:31
Basia:
1−x≠0
x≠1
D=R\{1}
| | 2(x+32) | | −2(x+32) | |
f−1(x) = |
| = |
| = |
| | 1−x | | x−1 | |
| −2(x−1+52) | | −2(x−1)−5 | | 5 | |
| = |
| = −2− |
| |
| x−1 | | x−1 | | 2x | |
ZW = R\{−2}
6 sty 13:38