Znajdź dziedzinę j zbiór wartości
Maciek: | | x−3 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Znajdź dziedzinę i zbiór wartości |
| | x+2 | |
6 sty 12:43
Jerzy:
| | x + 2 − 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = 1 − |
| .... a teraz potrafisz ? |
| | x + 2 | | x + 2 | |
6 sty 12:44
5-latek: Dziedzin ewidac z e wzoru
Zwf= R\{−5}
6 sty 12:46
Basia:
mianownik ≠0
x+2≠0
x≠−2
D=R\{−2}
na zbiór wartości jest kilka sposobów
np. tak
| | x+2−5 | | x+2 | | 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = |
| − |
| = − |
| +1 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
ZW=R\{1}
| | 5 | |
bo wykres powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji y=− |
| o wektor [−2;1] czyli o dwa w |
| | x | |
lewo i jeden do góry
6 sty 12:47
5-latek: Pomylilo mi sie . Oczywiscie Zwf= R\{1}
Nie przestawilem sobie w pamieci przeksztalcen
6 sty 12:49
Jerzy:

Tutaj masz wykres.
y = 1 , to asymptota pozioma , stąd: Z
w = R\{1}
6 sty 12:49
Maciek: Jerzy czy tak zapisujac już wiadomo że ZW to R\{−5}? Czy jeszcze trzeba uprościć jakoś?
6 sty 12:50
Maciek: Dobra już rozumiem, dzięki. Post wyżej pomyłka.
6 sty 12:51