matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
kot felix:
cześć jak obliczyć taką granicę?
2e
x
−2
lim x→0
sinx
nie korzystając z reguły L'Hospitala.
6 sty 11:54
karty do gry :
e
x
− 1
x
2 *
*
→ 2 * ln(e) * 1 = 2 (x → 0 )
x
sinx
6 sty 11:55
Basia:
z reguły del'Hospitala (bo licznik i mianownik →0)
2e
x
2e
0
2*1
=
→
=
= 2
cosx
cos0
1
6 sty 11:59
kot felix:
dzięki.
sinx
cwane wyjęcie tego
z mianownika
x
6 sty 12:00