Nierówności logarytmiczne
Maciek: Rozwiąż nierówności:
a) log
1/5(2x + 1) < 1 + log
1/5 (16 − x
2)
6 sty 10:53
Basia:
ad.a
16−x
2>0 ⇔ x∊(−4;4)
x∊(−12;4)
log
1/5(2x+1) − log
1/5(16−x
2}<1
| | 2x+1 | | 1 | |
log1/5 |
| <1=log1/5 |
| |
| | 16−x2 | | 5 | |
możemy pomnożyć przez 5(16−x
2) bo z założenia 16−x
2>0
5(2x+1)>16−x
2
x
2+10x −11>0
Δ = 100−4*1*(−11) = 144
√Δ=12
| | −10−12 | |
x1 = |
| = −11∉D więc odpada |
| | 2 | |
czyli
x=1
6 sty 11:12
===:
a)
Zacznij od dziedziny
2x+1>0 i 16−x2>0 ⇒ x∊(−0,5, 4)
a potem:
log1/5(2x+1)<log1/5[1/5(16−x2)]
dalej sam ... pamiętaj, że podstawa logarytmu jest mniejsza od 1 zatem funkcja malejąca
6 sty 11:22
===:
... i tak
Basia zameniła nierówność w równanie
6 sty 11:25
Basia:

ad.b
| | log3x | | log3x | |
log1/3x = |
| = |
| = −log3x |
| | log3(1/3) | | −1 | |
stąd
x>0
log
3x≠0 ⇔ x≠1
t = log
3x
t
2−t−2=(t+1)(t−2)
t(t+1)(t−2)≥0 i t≠0
t∊<−1;0)∪<2;+
∞)
stąd
(log
3x≥−1 ∧log
3x<0) ∨log
3x≥2
x∊<
13;1)∪<9;+
∞)
sprawdzaj bo lubię się mylić w rachunkach
6 sty 11:25
Basia: ad.a no przecież [(−∞;−11)∪(1;+∞)]∩(−1/2;4) = (1;4)
Skończyć wystarczy
6 sty 11:28
===:
no przecież
6 sty 11:31
Basia:
x>0 i x≠1
t=lnx
t
2+1>0 dla każdego t czyli musi być
t>0
lnx>0
x>1
6 sty 11:31
Maciek: Bardzo dziękuję za pomoc. Wszystkie wyniki się zgadzają.
Życzę dobrego dnia
6 sty 11:50