planimetria
AgnieszkaKarolina: Dane są punkty A=(4,2) oraz B=(1,−3). Wyznacz współrzędne
punktu C należącego do osi OY tak aby kąt ACB był prosty.
matura, listopad 2017
proszę o wskazówki lub rozw. zad
6 sty 10:08
Milo: C leży na OY, więc C = (0,c) dla pewnego c∊ℛ
AC→ = [−4, c−2]
BC→ = [−1, c+3]
wektory są prostopadłe ⇔ ich iloczyn skalarny jest zerem
(−4)*(−1) + (c−2)(c+3) = 0
4 + c2 + c − 6 = 0
c2 + c − 2 = 0
6 sty 10:15
Basia:

są różne sposoby; na przykład tak
C(0;y)
AC
→=[0−4;y−2] = [−4;y−2]
BC
→=[0−1;y−(−3)] = [−1;y+3]
AC
→⊥BC
→ ⇔ AC
→◯BC
→=0
stąd
(−4)*(−1) + (y−2)(y+3) = 0
4+y
2+3y−2y−6=0
y
2+y−2=0
Δ=1−4*1*(−2)=9
√Δ=3
C(0;−2) lub C(0;1)
można też zwyczajnie z długości i twierdzenia odwrotnego do tw.Pitagorasa
6 sty 10:20
jc: Jeszcze inne rozwiązanie.
Przecięcie okręgu o środku (1/2)(A+B) i promieniu (A−B)2/4 z prostą x=0.
(x−5/2)2 + (y+1/2)2=34/4, x=0
(5/2)2 + (y+1/2)2=34/4
(y+1/2)2=9/4
y=−1/2±3/2=1, −2
6 sty 10:54
AgnieszkaKarolina: Dziękuję Wam bardzo
6 sty 13:09