planimetria
AgnieszkaKarolina: wyznacz długość boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny
o boku a w ten sposób, że jeden bok kwadratu jest zawarty w boku
trójkąta, a dwa wierzchołki kwadratu należą do pozostałych
boków trójkąta.
Zadanie − próbna matura z zmatematyki
listopad 2017
za wszelkie wskazówki lub rozw. wielkie dzięki
6 sty 09:59
zagajnik: mam prośbe

podasz stronę z arkuszem z tej probnej matury listopad 2017 ?
6 sty 10:22
wmboczek: dzielisz trójkąt wysokością i układasz proporcję z podobieństwa trójkątów
6 sty 10:29
6 sty 10:32
zagajnik: czy to jest a=3+2√3 ?
6 sty 10:42
Basia:

dane: a
b − długość boku kwadratu
0<b<a
trójkąty ABC i DEC są podobne czyli DE=DC=EC=b
stąd |AD|=a−b
2b = (a−b)*
√3
2b = a
√3−b
√3
2b+b
√3 = a
√3
b(2+
√3) = a
√3
| | a√3 | | a√3(2−√3) | |
b = |
| = |
| = a(2√3−3) |
| | 2+√3 | | 4−3 | |
6 sty 10:47
Basia: tam oczywiście ma być sin60= a nie sin60−
6 sty 10:49
AgnieszkaKarolina: wielkie dzięki
6 sty 13:09
Eta:

Można też tak :
z własności trójkąta "ekierki" o kątach 60
o,30
o,90
o
3b −−− dł boku kwadratu i a=2b
√3+3b −−− dł. boku trójkąta
a=b(2
√3+3) /*(2
√3−3) ⇒ a(2
√3−3)= b(12−9)
3b=a(2
√3−3)
===========
7 sty 18:09
AgnieszkaKarolina: dziękuję
7 sty 20:01