rachunek prawdopodobieństwa
AgnieszkaKarolina: Rzucono trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek
jest równa co najmniej 16.
Zadanie z próbnej matury, poziom podstawowy
listopad 2017
jeśli ktoś byłby uprzejmy rozwiązać to bym bardzo prosiła
6 sty 09:56
Milo: Kiedy dostaniemy 16?
zatem dostaniemy wynik ≥16 wtedy i tylko wtedy, kiedy średnia wyrzuconych oczek będzie ≥
A to może się stać kiedy wylosujemy: dwie piątki i szóstkę, piątkę i dwie szóstki lub trzy
szóstki.
Dwie piątki i szóstkę możemy wylosować na 3 sposoby
Tak samo dwie szóstki i piątkę
3 szóstki tylko na 1 sposób
W sumie 7 sposobów.
|A| = 7
Podczas gdy ogólnie możliwości mamy
|Ω| = 6
3
6 sty 10:02
AgnieszkaKarolina: dziękuję
6 sty 10:03
Basia:
|Ω|=6
3
16 = 6+6+4 z tego masz (4,6,6); (6,4,6); (6,6,4)
| | 3! | | 6 | |
albo jak kto woli kombinatorycznie |
| = |
| =3 |
| | 2! | | 2 | |
16 = 6+5+5 z tego też trzy trójki
i więcej nie ma
17 = 6+6+5 trzy trójki
18 = 6+6+6 jedna trójka
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem 10
| | 10 | | 5 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 6*6*6 | | 3*6*6 | | 108 | |
6 sty 10:04
AgnieszkaKarolina: dziękuję
6 sty 10:06
Basia: Milo zginęło Ci 6+6+4
6 sty 10:06
Milo: | | 1 | |
Racja, mój błąd, (4 + 6 + 6):3 też da średnią 5 |
| |
| | 3 | |
6 sty 10:06
AgnieszkaKarolina:
6 sty 10:08
AgnieszkaKarolina: Jeszcze dla pewności dopytam P(A)=
5108
to prawidłowy wynik w tym zadaniu tak
6 sty 13:56
Pytający:
Tak.
6 sty 14:25