Oblicz granicę funkcji
Madzik: Oblicz granicę funkcji
limx −>0 sin5xx
Mogę po prostu do licznika i do mianownika domnożyć 5 i skorzystać z tego, że limx −>0
sinxx=1 ?
6 sty 00:25
Basia : Oczywiście. Nie tylko można. Trzeba. Granica = 5
6 sty 00:37
Madzik: dziękuję
6 sty 00:37
Pytający:
Można, ale nie trzeba.
6 sty 01:23
5-latek: albo przy x→0 nieskonczenie male czyli sin5x i x zamieniam na nieskoczenie male rownowazne
i
| | sin5x | | 5x | |
lim x→0 |
| = lim→ |
| = 5 |
| | x | | x | |
6 sty 12:38