6x2 + x − 1 | ||
f(x) = | ||
2x2 +7x −4 |
1 | ||
D = r − {−4, | } | |
2 |
6x2 + x − 1 | ||
f(x)= | ||
2x2 +7x −4 |
1 | ||
D=R−{−4, | } | |
2 |
6x2 + x − 1 | 91 | |||
limx→(−4)− | = [ | ] = +∞ | ||
2x2 +7x −4 | 0+ |
6x2 + x − 1 | 91 | |||
limx→(−4)+ | = [ | ] = −∞ | ||
2x2 +7x −4 | 0− |
1 | ||
sprawdzamy istnienie asymptoty pionowej dla x= | , liczymy granice lewo− i prawostronną | |
2 |
6x2 + x − 1 | 1 | |||
limx→(12)− | = [ | ] = −∞ | ||
2x2 +7x −4 | 0− |
6x2 + x − 1 | 1 | |||
limx→(12)+ | = [ | ] = +∞ | ||
2x2 +7x −4 | 0+ |
1 | ||
prosta x= | jest asymptotą pionową obustronną | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |