PUNKT
Biedne dziecko:
![rysunek](rys/136032.png)
Punkt D należy do boku AB trójkąta ABC.Odcinek AD jest dwa razy dłuższy od odcinka DB. Pole
trójkąta DBC jest równe 1,5.Pole trójkąta jest wówczas równe:
A.3
B.4,5
C.6
D.8
5 sty 19:58
Mila:
3*1.5=4.5
5 sty 20:03
zagajnik: dlaczego 3 ?
5 sty 20:04
Biedne dziecko: Proszę o szczegółowe wyjaśnienie
5 sty 20:20
Mila:
![rysunek](rys/136035.png)
P
ΔADC=2*P
ΔDBC=2*1.5 ( Δ mają tę samą wysokość )
P
ΔABC=3+1.5=4.5
5 sty 20:33
Mila:
Nie umiesz obliczać pola trójkąta?
| 1 | | 1 | |
PΔADC= |
| *2*x*h=2*( |
| *x*h)=2*1.5=3 |
| 2 | | 2 | |
5 sty 20:52