Twierdzenie martensa
OIU: Jakie jest zastosowanie twierdzenia martensa do exp(z+w)=
5 sty 18:34
Pytający:
| | zn | | wn | |
ez+ew=∑n=0∞ |
| * ∑n=0∞ |
| = |
| | n! | | n! | |
| | zk | | wn−k | |
=∑n=0∞∑k=0n( |
| * |
| )= |
| | k! | | (n−k)! | |
| | n! | | 1 | | | |
= |
| ⇒ |
| = |
| , 0≤k≤n |
| | k!(n−k)! | | k!(n−k)! | | n! | |
5 sty 19:06
OIU: a mógłbyś wytłumaczyć skąd się wzieło to przekształcenie i dlaczego są dwie ∑ obok siebie?
5 sty 19:21
OIU: Ta druga sigma to dwumian newtona?
5 sty 19:31
5 sty 19:42
OIU: Dobra już rozumiem. Dzięki wielkie
5 sty 20:07