Geometria
abcdef:

Wiemy że szerokość prostokąta wynosi 30. Półkola są takie same. Obliczyć powierzchnię poza
tymi półkolami w prostokącie
5 sty 18:29
abcdef: ?
5 sty 19:11
Maatema: Szerokość to który bok prostokąta ? "Podstawa" ?
5 sty 19:15
Pytający:

Te półkola się stykają czy jak u mnie na rysunku?
5 sty 19:19
Eta:

|AB|=|DC|=3r+x
P(ABCD)=r(3r+x)= 3r
2+rx
P( części zakreskowanych) = P(ABCD) − P(całaego koła −− cztery ćwiartki)
P= 3r
2+rx−πr
2
Należy wyznaczyć długość "x">0
Z tw. Pitagorasa w ΔMNE:
r
2+(r+x)
2= 4r
2 ⇒ x
2+2rx −2r
2=0 Δ = 12r
2 ,
√Δ=2r
√3
to x= −r+r
√3 = r(
√3−1) >0
zatem
P= 3r
2+r
2(
√3−1)−πr
2 = r
2(2+
√3−π)
dla r=30 P= 900(2+
√3−π)
==============
5 sty 20:10