szereg rozbieżność
Kamil:
| n+2 | | n | | n | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| |
| √n4−3 | | √n4 | | n2 | | n | |
| | 1 | |
∑ |
| −dirichleta rozbieżny |
| | n | |
Na mocy kryterium porównawczego szereg
| | n+2 | |
∑ |
| jest rozbieżny. |
| | √n4−3 | |
Czy dobrze oszacowałem to i rozwiązałem.
Prosze o pomoc, bo nie mam rozwiązania.
5 sty 18:24
Adam: Tfu
Szereg porównywalny do 1/n3 − zbieżny
5 sty 18:51
Adam: ...
Pomyłka
1/n, rozbieżny
5 sty 18:57
Adam: Dobrze
5 sty 19:00
Kamil: mam jeszcze takie pytanie dotyczące kryterium ilorazowego.
| | an | | an | |
co można wywnioskować jeśli lim n→∞ |
| =∞ lub lim n→∞ |
| =0? |
| | bn | | bn | |
5 sty 19:03
5 sty 19:06
Kamil: czyli musi wyjść jakaś skończona liczba tak?
5 sty 19:11
Kamil: oczywiście większa od 0
5 sty 19:14
Adam: Nie
Nierówności te są dla prostej uzupełnionej
5 sty 20:06