pierwiastki wielomianu
00000: Liczby r
1 i r
2 są pierwiastkami wielomianu. Wyznacz pozostałe pierwiastki.
| | 2 | |
W(x)=3x3−2x2−3x+2, r1= |
| , r2=1 |
| | 3 | |
Robię tak:
| | 2 | |
dzielę sobie W(x) Hornerem, jak dzielę przez (x− |
| ), licze sobie deltę to elegancko |
| | 3 | |
wychodzi
−1, i 1 czyli −1 jest tym trzecim pierwiastkiem i tak też jest w odpowiedziach
ale jak już postępuję dokładnie w ten sam sposób, tylko dzielę przez (x−1), to na końcu
wychodzi
mi x=−2 i x=1
dlaczego −2 nie jest poprawną odpowiedzią?