zastosowanie kryterium Dirichleta w szregu ∑ [sin(n)]/n
OIU: jakie jest zastosowanie zastosowanie kryterium Dirichleta w szregu ∑ [sin(n)]/n
5 sty 14:49
OIU: Znaczy jak na podstawie kryterium Dirichleta obliczyć tą sumę
5 sty 14:54
Adam: Szereg jest rozbieżny
5 sty 14:57
OIU: a jak to wykazać?
5 sty 15:30
Adam: Uznałem że [] to zwykłe nawiasy
Czy faktycznie?
5 sty 15:32
OIU: no tak zwykły nawias mianownik to sin(n) a licznik to n
5 sty 15:34
Adam: sin1+sin2+...+sin(n)
Wzór możesz sobie wyprowadzić
z=ei
Wtedy Im(z+z2+...+zn)=tamtej sumie
Stąd wiadomo że ograniczony
5 sty 15:41
OIU: a skąd ten wzór z tym z=ei? albo jak on sie nazywa?
5 sty 15:50
Adam: ei=cos1+isin1
Dlatego obrałem tak z
A sumę składasz ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
5 sty 15:53
OIU: Ale na końcu napisałeś że jest ograniczony. A to jest jednoznaczne z tym że jest rozbieżny?
5 sty 16:04
Adam: Nie ze zbieżny, pomyliłem się wcześniej
5 sty 16:20