geometria trójkąta
AgnieszkaKarolina: Dany jest czworokąt ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie M tak,
że AM=MC oraz DM=2MB. Punkt X znajduję się na odcinku MC, a punkt Y
na odcinku BC w ten sposób, że AC/MX=BY/YC=3. Udowodnij, że punkty
D, X, Y są współliniowe.
Jeśli ktoś byłby w stanie to prosiłabym o pomoc.
5 sty 14:21
Basia:

AC = 3MX
2x = 3MX
mogą być dwa takie punkty
BY=3YC
BC = 4z
YC = z
BY = 3z
punkty X
2,Y,D na pewno nie są współliniowe
i jakoś mi się nie wydaje, żeby X
1,Y,D musiały być współliniowe
oczywiście mogę się mylić
6 sty 12:17