geometria trójkąta
AgnieszkaKarolina: Dany jest trójkąt ABC, gdzie kąt ABC jest prosty. Punkty D i E leżą odpowiednio
na bokach AC oraz AB, a punkt F leży na przedłużeniu boku BC w ten sposób, że
D, E, F są współliniowe. Ponadto BC=3, AB=4, AD=1 oraz E jest środkiem boku AB.
Znajdź długość BF.
Pomóżcie

za pomoc wielkie dzięki
5 sty 14:09
AgnieszkaKarolina:
5 sty 21:30
AgnieszkaKarolina: Odcinek DC=4 z tw. Pitagorasa.
5 sty 21:31
AgnieszkaKarolina: AE/EB * BF/CF * CD/AD = 1
2/2 * x/x+3 *4/1 = 1
Jak wyliczyć x
5 sty 21:32
AgnieszkaKarolina: Już mam

pomyliłam się w obliczeniach

x/x+3 * 4/1 = 1
4x/x+3 = 1 zał, że x różne od 3
4x = x+3
3x = 3
x=1
5 sty 21:35
Mila:
Nie mam łatwego sposobu.
2) Oblicz |DE|
2 z tw. cosinusów w ΔADE
3) oblicz cos∡E w ΔADE, oblicz z jedynki tryg. sin ∡E
5) wykorzysta tangens w ΔEBF do obliczenia |BF|
5 sty 21:57
AgnieszkaKarolina: Dziękuję
5 sty 22:00
AgnieszkaKarolina: Nie mam odpowiedzi do zadań
5 sty 22:08