pochodna
janusz: cześć
czy pochodna f(x)=|sinx| to |cosx|?
5 sty 13:42
Benny: Nie
5 sty 14:03
janusz: więc może pokazałbyś jak to wyliczyć?
5 sty 14:06
Benny: Rozpisz sobie f(x) na przedziały i wtedy licz.
5 sty 14:08
janusz: ćw 1. sinx pochodna cosx
ćw 2. sinx pochodna cosx
ćw 3. −sinx pochodna −cosx
ćw 4. −sinx pochodna −cosx
tak?
bo nie wiem dokładnie o co chodzi
5 sty 14:11
Jerzy:
Wskazówka: |sinx| = √sin2x
5 sty 14:12
Jerzy:
Potem ustal, gdzie ta pochodna istnieje.
5 sty 14:13
janusz: | | 1 | | 1 | |
pochodna f(x)=√sin2x= |
| *(sin2x)'= |
| *2(sinx)*(sinx)'= |
| | 2√sin2x | | 2√sin2x | |
| 1 | | sinx*cos | |
| *2(sinx)*cosx= |
| |
| 2√sin2x | | √sin2x | |
dobrze?
5 sty 14:17
Jerzy:
Tak, ale nie skracaj przez 2.
| | 2sinxcosx | | sin2x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | 2√sin2x | | 2√sin2x | |
5 sty 14:21
janusz: z tym ustalaniem gdzie istnieje to nie bardzo mogę sobie poradzić.
napewno pochodna nie istnieje w x=0
bo mianownik nie może być zerem
5 sty 14:23
Jerzy:
A czy mianownik zeruje sie tylko dla: x = 0 ?
5 sty 14:25
janusz: dla wszystkich argumentów dla których funkcja sin2x ma wartości 0 pochodna nie istnieje, czyli
dla
x=0+kπ gdzie k∊Z
5 sty 14:29
Jerzy:

Tak. Widać to wyraźnie na wykresie funkcji: f(x) = |sinx| ( tam , dzię są "szpice" )
5 sty 14:31
janusz: wielkie dzięki
5 sty 14:36