Równania różniczkowe
Sta2zeK: Proszę o pomoc z zadaniem:
Dla równania liniowego niejednorodnego y′ + py = q(t), gdzie p ∈ R wyznaczyć rozwiązanie ϕ(t) w
podanej postaci, jeżeli:
(d) p = −1, q(t) = te
t
ϕ(t) = (At + B)te
t
| | 1 | |
dodam tylko że rozwiązanie wychodzi mi w postaci ( |
| t2+c)et i w tym zadaniu w innych |
| | 2 | |
pkt tez zawsze mi wychodzi stala c uzależniona od t, poprawnym rozwiązaniem będzie jak napiszę
5 sty 13:39
Sta2zeK: Jest ktoś w stanie mi pomoc?
5 sty 15:38
jc: y=(t2/2+C)et jest (ogólnym) rozwiązaniem. Czego więcej oczekujesz?
Po prostu w zadanej postaci dostaniesz tylko jedno rozwiązanie,
a masz całą przestrzeń rozwiązań.
5 sty 19:16
Sta2zeK: | | 1 | | C | |
W takim razie przekształcam sobie na tak postać y=( |
| t+ |
| )tet i porównuję z tym |
| | 2 | | t | |
| | c | | 1 | |
ogólnym i otrzymuje że B= |
| A= |
| i to jest moje ostateczne rozwiązanie? |
| | t | | 2 | |
5 sty 20:28
jc: Dlaczego nie chcesz zostawić wyniku w postaci y=(t2/2 + C)et ?
5 sty 20:31
Sta2zeK: pytają mnie konkretnie o rozwiązanie w postaci y=(At2+B)tet więc wyłączyłem t przed
nawias
5 sty 20:33
Sta2zeK: pomyłka w postaci y=(At+B)tet
5 sty 20:35
jc: | | t2 | |
No to przecież masz: y= |
| et. |
| | 2 | |
5 sty 20:57
Sta2zeK: mam rozumiec ze C=0?
5 sty 21:20
jc: Łatwo znaleźć rozwiązanie równania jednorodnego: Cet.
W zadaniu podpowiadają, jak znaleźć szczególne rozwiązanie równania niejednorodnego.
Aby uzyskać ogólne rozwiązanie równania niejednorodnego, wystarczy dodać do siebie
te dwa rozwiązania.
5 sty 21:27
Sta2zeK: ok chyba rozumiem o co chodzi ale jest jakiś formalny sposób na zapisanie tego?
5 sty 23:08