nnnnj
qwerty: Witam, mółby ktoś wytłumaczyć ten przykład całki, albo chociaz rozwiazac, mam pewien problem
całka oznaczona:
∫4xdx/pierwiastek z x2−4
u góry całki ∞, na dole 2
5 sty 13:20
Jerzy:
| | 4x | |
∫ |
| dx = [4√x2−4]2∞ = +∞ |
| | √x2−4 | |
5 sty 13:34
qwerty: czy jako, że dziedzina x2−4>/0
x>2 x>−2
to przy rozszerzeniu calki pozniej licze granice prz 2 bo nie nalezy do dziedziny czy zawsze
sie liczy granice przy ∞jesli wystepuje w przykladzie? Tylko tego nie rozumiem, prosze o pomoc
5 sty 13:40
qwerty: czy jako, że dziedzina x2−4>/0
x>2 x>−2
to przy rozszerzeniu calki pozniej licze granice prz 2 bo nie nalezy do dziedziny czy zawsze
sie liczy granice przy ∞jesli wystepuje w przykladzie? Tylko tego nie rozumiem, prosze o pomoc
5 sty 13:40
Jerzy:
Tak, ponieważ x = 2 nie należy do dziedziny, więc liczymy jako granicę przy x → 2
5 sty 13:53
qwerty: dziękuję bardzo za pomoc, teraz juz wiem co i jak
5 sty 13:57
qwerty: a jeszcze zapytam: jak mam calke oznaczona np. xsinxdx to jaka wtedy jest dziedzina? R?
5 sty 14:03