Przekształcenie wykresu funkcji tryg.
kasia123: Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc.
Mam narysować wykres funkcji i nie jestem pewna czy dobrze myślę.
y = − cos (1/2x − pi/4) = − cos [1/2 (x − pi/2)]
kolejność w jakiej robię:
1) rysuję −cos x
2) rozszerzam (nie wiem jak na to się mówi dokładnie, robię górki i dołki 2 razy większe)
3) przesuwam o wektor [0,pi/2]
Czy dobrze myślę? I czy punkt 1) i 2) można ze sobą zamienić?
5 sty 13:02
Jerzy:
1) cosx
| | x | |
2) cos( |
| ) (rozciągnięcie) |
| | 2 | |
| | x | | π | |
3) cos( |
| − |
| ) (przesunięcie w prawo) |
| | 2 | | 4 | |
4) odbicie względem osi OX
5 sty 13:10
cotyniepowiesz98: Chyba doprowadzi to do takiego samego wykresu... prawda?
5 sty 13:10
Jerzy:
| | x | | π | | | |
Wykres bedzie ten sam , bo: − cos( |
| − |
| ) = − cos( |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
5 sty 13:24
kasia123: A więc mój sposób również jest dobry, tak? Czy to jest jakiś przypadek, że po prostu fartem
wyszło tak samo?
5 sty 13:28
kasia123: i proszę o odpowiedź czy punkt 1 i 2 w mojej wypowiedzi, można zamienić kolejnością
5 sty 13:29
Jerzy:
Doprecyzuj pkt 2)
5 sty 13:31
kasia123: A więc wtedy rysowałabym tak:
1) cos 1/2x
2) −cos1/2 (odbijam wzg osi X)
3) przesuwam o wektor [0,pi/2]
5 sty 13:33
Jerzy:
Co to znaczy: "górki i dołki 2 razy wieksze" ?
5 sty 13:35
kasia123: I jeszcze jedno pytanie, w sumie dość podobne.
Załóżmy, że mam funkcję 4 cos 1/2x
to mogę zrobić to tak:
1) 4cosx
2) rozszerzam
lub
1) cos1/2x
4) wartości mnożę przez 4
obie drogi są dobre, zgadza się?
5 sty 13:35
kasia123: Haha

Kurcze nie wiem, jak to ładnie wytłumaczyć, Jerzy

Chodzi mi o to, że jak np. był
punkt (pi/2,0) to znajdzie się on w miejscu (pi,0)
5 sty 13:37
Jerzy:
Nie. 4cosx ≠ 4cos(x/2)
5 sty 13:37
Jerzy:

Niebieski: cosx
Zielony: cos(x/2)
5 sty 13:38
kasia123: Ale ja nie napisałam, że 4cosx ≠ 4cos(x/2).
5 sty 13:40
kasia123: Jerzy, ja umiem te wykresy. Chodzi mi wyłącznie o kolejność przekształcania.
5 sty 13:41
kasia123: Narysowałam te 4cos1/2x na dwa sposoby, które napisałam Ci wyżej i wyszly tak samo
5 sty 13:42
Jerzy:
Tak, wyjdzie to samo.
5 sty 13:44
kasia123: Dziękuję Ci bardzo za pomoc i rozwianie moich wątpliwości. Miłego dnia.
5 sty 13:48