Algebra - Liniowa niezależność
ktoś: Algebra − Liniowa niezależność
Czy zbiór {x2, 2x, cosx} jest liniowo niezależny (nad przestrzenią R)?
5 sty 12:40
ktoś: Podstawiam
Kolejno x=0, x=π/2, x=π, x=3/2π
I otrzymałem
b+c=0 z x=0
A z połączenia π/2 i 3/2π
a = b(2π/2−1 − 23/2π−1) / π2
Czyli jakby uzależniłem a od b, więc jest to zbiór zależny liniowo?
5 sty 13:32
Adam: Bzdury
5 sty 13:38
Adam: Zakładam że przestrzeń to funkcje R→R z dodawaniem i mnożeniem jak zwykle
Pytamy się czy
Istnieją takie stałe różne od zera że
a*x2+b*2x+c*cosx=0
Dla każdego x
5 sty 13:46
ktoś: Ok już doszedłem do tego, że są niezależne liniowo. A kiedy przykładowo mogę stwierdzić, że
są zależne?
6 sty 12:46
Basia: wtedy kiedy jedynym rozwiązaniem równania jest rozwiązanie zerowe
6 sty 12:49
Pytający:
Basiu, na odwrót − wtedy właśnie są niezależne.

Zależne są, gdy takie równanie ma rozwiązanie niezerowe.
6 sty 13:57
Basia: oczywiście, znowu coś sobie poprzestawiałam
6 sty 14:12