Pokazać, że suma szeregu jest równa
Stormx: Pokazać, że
5 sty 12:14
g: To nieprawda.
5 sty 12:20
Stormx: Taka jest treść zadania w książce, nie ma żadnej wskazówki
5 sty 12:23
g: Sprawdź dla n=1, wychodzi a1=3/2. Wszystkie elementy ciągu pod sumą są dodatnie, więc
skoro jeden z nich > 1, to suma szeregu też > 1.
5 sty 12:36
Stormx: Dzięki, być może błąd w druku i powinno być dla n od 2
5 sty 12:46
karty do gry : | | n + 1 | | n | | 1 | | 1 | | π2 | |
= ∑ |
| + ∑ |
| = ∑ |
| + ∑ |
| = |
| + 1 |
| | n2(n+1) | | n2(n+1) | | n2 | | n(n+1) | | 6 | |
Szeregi są zbieżne, więc rozbicie w następujący sposób jest uzasadnione.
5 sty 12:53
Stormx: Dziękuję bardzo
5 sty 13:25