Pytanie Ep równe ek
Ask99: Pytanie Ep równe ek
Witam, mam pytanie dotyczące zależności Ep=Ek
Mam np zadanie z rownia i do obliczenia jest v jaka uzyska walec o masie m
Staczajacy się z równi o kącie α i drodze S.
I zadanie to liczone jest na podstawie wzoru ep=Ek. Wiem że im wyżej tym większa e pot.
A im szybciej się porusza tym większa jest Ek. Czyli a takiej równi jeżeli ciało się toczy w
dol
To z maksymalnej Ep powoli traci a wzrasta Ek. I równość między tymi siłami zachodzi no nie
wiem
Na środku równi Proszę o pomoc
5 sty 08:23
Blee:
Zasada zachwania energii: energia potencjalna = energia kinetyczna.
Rozum to tak: energia potencjalna w poczatkowym stanie (spoczynku) walca = energia kinetyczna
walca w koncowym momencie toczenia
5 sty 08:49
Pytający:
Zasada zachowania energii mówi o tym, że suma tych energii jest stała, stąd wniosek o równości
wartości maksymalnych tych sił:
Ep+Ek=const=Epmax+0=0+Ekmax
5 sty 12:41