Wzory Viete'a
hubik: x
2+mx=0 ma 2 pierwiastki jedna z nich jest liczbą dodatnią
więc:
Δ>0
Δ = m
2−4 >0
m
2>4
m>2
x
1*x
2<0
ca<0
i się zaciąłem

Nie wiem co dalej
5 sty 00:01
PW: Bo jak ta szkapa z klapkami na oczach liczysz deltę tam, gdzie jest to zbędne.
x(x+m) = 0
5 sty 00:02
hubik: Need more data
5 sty 00:06
hubik: Chyba rozumiem jak podstawie m=0 to nie muszę obliczać pierwiastków?
5 sty 00:08
PW: Ostatecznie jeżeli należysz do sekty Wielbicieli Delty i lubisz się napracować, to licz deltę,
ale poprawnie. W tym równaniu Δ=m2−4.1.0 = m2.
5 sty 00:09
PW: Chyba nie rozumiesz. Trójmian
x(x+m)
ma dwa pierwiastki: jeden to zero, a drugi to (−m).
5 sty 00:11
hubik: Dobra dzięki. Przez to że długo nad tym pracuję nie zauważyłem że tam jest plus a nie znak
mnożenia

Już rozumiem
5 sty 00:13
Satan: Dodatkowo taka mała, ale istotna uwaga.
m2 > 4 → NIE możesz sobie tego pierwiastkować i napisać tylko tego, że m > 2
Jeśli nie chce Ci się używać wzorów skróconego mnożenia, to używasz orzy pierwiastkowaniu
wartości bezwględnej.
Czyli: m2 > 4 ⇒ |m| > 2 ⇒ m > 2 ⋁ m < −2
5 sty 00:24