Najwieksza
kartydogry: f(x) = 1 / (0,5x2 − 3x + 8 ) − w liczniku 1, w mianowniku jest to wyrażenie kwadratowe
Największa wartosc tej funkcji w przediale <−2,4> to:
a) 2/7
b) 1/16
c) 3,5
d) 0,25
e) 8/9
4 sty 23:59
kartydogry: f(−2)=1/16
f(4)=1/4
ale jak zobaczyć co jest w środku?
5 sty 00:00
Qulka: największa gdy mianownik najmniejszy..czyli sprawdzamy gdzie wierzchołek..(x=3) oo w
przedziale..więc spokojnie w wierzchołku więc liczymy y=3.5 w wstawiamy do mianownika i odp A
5 sty 00:02
Qulka: bo oczywiście jak kwadratowe to parabola
5 sty 00:02
kartydogry: ok już mam.... myślalem ze jakieś pochodne bo to nie jest czysta kwadratowa tylko z tą jedynką.
dzięki
5 sty 00:03