geometria analityczna
mk: Wyznacz równania prostych przechodzących przez początek układu współrzędnych, które tworzą z
prostą k:
√3x−y+2=0 kąt o mierze 60 stopni
Moje działania:
tg60=
√3
| | √3B2+A2 | | √3B2+A2 | |
√3= |
| u −√3= |
| |
| | √3A2−B2 | | √3A2−B2 | |
I nie wiem co dalej
4 sty 23:41
Qulka: zamień na postać kierunkową będzie łatwiej i tylko jedno a
4 sty 23:46
Milo: k: y = √3x + 2
zatem k jest nachylona do osi OX pod kątem 60o
Więc szukane proste będą nachylone pod kątem 0o lub 120o
Więc ich współczynniki kierunkowe to
a1 = 0
a2 = tg120o = −√3
Ale obie przechodzą przez O = (0,0), więc b1 = b2 = 0
stąd szukane proste:
l1 : y = 0
l2 : y = −√3x
4 sty 23:52
mk: czyli:
| | √3−a2 | | √3−a2 | |
√3= |
| u −√3= |
| |
| | 1+√3a2 | | 1+√3a2 | |
Z tego wychodzi, że
0=0 lub a2=−
√3
Czyli co oznacza ten pierwszy wynik?
4 sty 23:53
4 sty 23:54