a
kartydogry: Na paraboli o równaniu y=0,25 x2 (nie wiem czy dobrze na tej stronie to zapisalem, po prostu
jedna czwarta iks kwadrat)
wyznacz taki punkt P którego odległosc od punktu A (5,2) jest najmniejsza
Z tego co rozumiem to chodzi o to zeby odległość od (5,2) do (x,1/4x2) była jak najniejsza, i
jak zapisze
wzór na odleglosc to nie wiem co zrobic zeby to bylo jak najmniejsze
4 sty 23:30
Qulka: liczysz tylko to co pod pierwiastkiem i albo pochodna albo delta ...
4 sty 23:32
kartydogry: pieriwastek z
1/4x4 + 10x − 21
co z tym dalej
4 sty 23:36
Qulka: no jak taka to pochodna ..ale sprawdź bo raczej 1/16 x4 −10x+29
4 sty 23:39
Bierem: ok mialem bład rachunkowy,
jak mam policzyć pochodną z pierwiastka? nie mialem czegos takiego w szkole
4 sty 23:41
Qulka: x=23√5
4 sty 23:41
kartydogry: No ale po co mi sam wynik
4 sty 23:43
Qulka: nie z pierwiastka a z tej pod pierwiastkiem ... bo piszesz komentarz że funkcja pierwiastkowa
jest rosnąca i różnowartościowa więc minimum pod pierwiastkiem daje minimum pierwiastka
4 sty 23:43
Qulka: f' = x3/4−10 = 0 więc x3 = 40 więc x=23√5
4 sty 23:44
Qulka: sam wynik bo myślałam że takie proste to policzysz
4 sty 23:45
kartydogry: ok, obliczyłem to że x to pierwiastek trzeciego stopnia z czterdziestu. Ale to jest tylko
miejsce zerowe pochodnej,. czy juz ostateczny wynil?
4 sty 23:45
Qulka: tak.. a dokładniej współrzędna x punktu P dolicz y
4 sty 23:47
4 sty 23:48
kartydogry: y=5 do potęgi 2/3
4 sty 23:49
Qulka: tak
4 sty 23:56